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NOV 17 2015

William Rogers

President, Parrot Cleaners
1133 Ellison Avenue
Louisville, Kentucky 40204

Dear Mr. Rogers:

This letter is in response to your August 19, 2015 letter to the U.S. Environmental
Protection Agency (EPA) requesting an equivalency determination under 40 CFR, Part 60,
Subpart JJJ, New Source Performance Standards for Petroleum Dry Cleaners (Subpart J1T), for
two new pieces of dry cleaning equipment installed at your facility. As was stated in an
October 1, 2015 letter to you from Stephen Page of EPA, your letter was referred to my Office
for an applicability determination prior to determining if an equivalency determination was
necessary. We have determined that Subpart JJJ does not apply to the closed loop, dry to dry
equipment that you have installed; consequently, an equivalency determination will not be
necessary.

Subpart JIJ applies “to the following affected facilities located at a petroleum dry
cleaning plant with a total manufacturers' rated dryer capacity equal to or greater than 38
kilograms (84 pounds): [p]etroleum solvent dry cleaning dryers, washers, filters, stills, and
settling tanks.” Petroleum dry cleaner “means a dry cleaning facility that uses petroleum solvent
in a combination of washers, dryers, filters, stills, and settling tanks.” The dry cleaning systems
that were being utilized at the time Subpart JJJ was promulgated had separate washers and
dryers. Also, EPA provided separate definitions in Subpart JJJ for “washers™ and “solvent
recovery dryers” and requires the installation of “solvent recovery dryers.” While not dispositive
as to the applicability of the rule to these units, the single unit, dry to dry machines in question
did not exist during the development of Subpart JJJ, and their processes and handling techniques
were not specifically considered during the rulemaking process.
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The testing procedures in section 60.624 of Subpart JJJ requiring verification of the flow
rate of the recovered solvent is also not compatible with the newer technology dry to dry
machines. In discussions with industry representatives, they have indicated that in addition to
the dry to dry machines being closed loop, the machines utilize fire safety technologies such as
operating under a vacuum or a nitrogen blanket and most machines will shut down if any
components are disconnected to conduct the tests required in Subpart JJJ.

In addition, EPA made the following statements regarding dry cleaning in a January,
1995 document titled “Compilation of Air Pollution Emission Factors, Volume I Stationary
Point and Area Sources,” page 4.1-1:

“There are 2 basic types of dry cleaning machines, transfer and dry-to-dry. Transfer
machines accomplish washing and drying in separate machines. Usually, the washer
extracts excess solvent from the clothes before they are transferred to the dryer, but
some older petroleum plants have separate extractors for this purpose. Dry-to-dry
machines are single units that perform all of the washing, extraction, and drying
operations. All petroleum solvent machines are the transfer type... (emphasis added).”

We believe the dry to dry machines you have installed do not meet the definition of a
“petroleum dry cleaner,” in that they are not a “combination of washers, dryers, filters, stills, and
settling tanks™ but are single unit machines. EPA’s intent to regulate separate units (i.e., transfer
machines) in Subpart JIJ is evidenced by the equipment standard requiring separate “solvent
recovery dryers” in section 60.622 and in the testing procedures in section 60.624, as well as in
other EPA statements regarding the petroleum solvent drycleaning industry. Therefore, as stated
above, Subpart JJJ does not apply to the dry to dry machines you have installed at your facility.

Please note that nothing in this letter should be construed as an indication of what EPA
may propose in future rulemakings. If you have any questions regarding this matter, please
contact Scott Throwe of my staff at (202) 564-7013.

Sincerely,
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Edward I sina, Director

Monitoring, Assistance, and Media Programs Division
Office of Compliance

cc: Tina Ndoh, OAQPS
Keith Goff, EPA Region 4



